Välj rätt längdskidor för skidturen

Det finns ett verktyg för varje jobb och ett jobb för varje verktyg. Så förstå att det finns ingen uppsättning längdskidor som rymmer alla miljöer. Längdskidor och tillbehör som ingår i sporten liknar alla andra utomhussporter. Eftersom allt är utformat för att fungera optimalt så länge den används inom en rekommenderad ram av förhållanden.

Vilka slags skidor ska jag köpa?

Längdskidor klassificeras generellt som antingen ”klassiska” eller ”skate”. Klassiska skidor är vad de flesta av oss använder. Skate skidor är populära bland proffsen, kort och snabbt, de tillåter en skridsko liknande åkning.

Vad sägs om bindningar?

Bindningar med viss flexibilitet ger dig den framåtriktade friheten du behöver för klassisk skidåkning.

Vad är rätt längd på skidor och stavar?

Stavar ska nå din armhålan för klassiska applikationer och vara om munhöjd för skate skidåkning. Använd en lätt aluminiumstav som är hård nog för att hjälpa dig att hålla balansen på ojämn terräng. Medans prestanda eller tävlingsåkare använder det mer flexibla kolfibermaterialet.

Innan du bestämmer dig för ett par skidor, hitta en pjäxa som passar dig bra. För liten eller smal, och du kommer att åka med kalla fötter på kalla vinterdagar. Risken är stor du kommer att få tömma blåsor. Ett annat förslag är att skaffa skidstrumpor för att få den mest exakta passformen möjligt.

Att få en lämplig passform på dina skidor och pjäxor kan göra mycket för din upplevelse av sporten. Många människors dåliga erfarenheter med längdskidåkning började som ett köp vid en garageförsäljning. Att sträcka handen över huvudet för att bestämma din skidstorlek är en sak i det förflutna. Nuförtiden, har skid tillverkare basstorlekar basserat på din kroppsvikt. Så en sak att göra innan du kommer in för en ny uppsättning skidor är att väga dig själv.

Vad är bäst: Vaxade eller vaxfria skidor?

En vaxad skida låter dig välja ett vax enligt snöförhållandena, temperaturen och andra faktorer. Inbitna skidåkare brukar föredra detta alternativ.

I grund och botten måste du bestämma om du kommer att åka längdskidåkning, främst på preparerade spår eller i terrängen. Av de tre allmänna kategorierna av längdskidor är klassiska och skate skidor. Mest lämpade för preparerade spår som finns på skidorter för längdskidor. Medans friåknings längdskidor fungerar bäst på opreparerad terräng.

Klassiska skidor

Den vanligaste är den klassiska skidan som passar bäst för skidåkning i spår som finns på skidorter och parker. Klassiska skidor är utformade för att passa i dessa spår, även om de varierar något i bredd. Motions och avancerade skidåkare kommer att uppskatta hastigheten på smalare skidor. Medan nybörjare borde hålla sig till de bredare modellerna för ökad stabilitet och balans.

Friåknings längdskidor för att åka off-track

Kortare och bredare än klassiska längdskidor som har baser med en längre och mer aggressiv fiskfjälls mönstrat greppzon, samt metallkanter.
För användning med klassiska längdskidåkningstekniker som diagonalt åkning, telemarks åkning. Idealiska för användning i olika naturtyper allt från ängar och böljande kullar till mer bergig terräng.